Asezarea-tell din punctul Cetatuia este amplasata pe marginea relativ Inalta a terasei paraului Luncavita, la 4 km sud de localitatea cu acelasi nume si aproximativ 2 km de limita estica a Muntilor Macinului. Obiectivul major al proiectului de cercetare, ce include si tell-ul amintit, are In vedere studierea si Intelegerea evolutiei comunitatilor umane prezente Intr-o microzona – strict individualizata din punct de vedere al factorilor fizico-geografici –, pe un segment de timp bine precizat. O atentie deosebita este acordata relatiilor stabilite de acestea cu mediul Inconjurator, modului de utilizare si administrare a resurselor naturale disponibile.
Una din directiile de cercetare urmareste identificarea posibilelor relatii existente Intre tell si celelalte puncte de locuire semnalate In microzona. Cercetarile de suprafata din imediata apropiere a tell-ului au condus la identificarea a doua zone de interes, In care materialul eneolitic este dispus Intr-o maniera oarecum diferita. In spatiul aflat la sud de tell acesta apare oarecum dispersat, fara a fi remarcata o concentrare evidenta In anumite puncte. O situatie cu totul diferita a fost Inregistrata pe terasa aflata la vest de cele doua santuri din marginea asezarii-tell. Cercetarile de suprafata, dublate de sondajele realizate cu ajutorul unei carotiere, au permis individualizarea a sapte zone definite pe baza concentrarilor de materiale Inregistrate. Analiza acestora indica prezenta unei locuiri atribuite culturii Gumelnita.
In stadiul actual al cercetarii este dificil sa precizam relatiile existente Intre cele doua puncte majore de locuire (tell-ul si asocierea de materiale gumelnitene de pe terasa). Datele pe care le avem la dispozitie nu par sa indice diferente esentiale din punct de vedere al caracteristicilor si frecventei materialului arheologic. Se pune Intrebarea daca zona terasei a fost In permanenta legatura cu cea de pe tell sau prezenta materialelor gumelnitene nu poate fi explicata decat ca o consecinta a extinderii suprafetei locuite Intr-o etapa finala. Este important sa mentionam ca In zona santurilor, ce desparte In fapt cele doua suprafete locuite mentionate mai sus, materialul arheologic – indiferent de perioada careia Ii apartine – este destul de sarac. Cercetarile viitoare trebuie sa precizeze daca acest spatiu a functionat ca o adevarata linie de demarcatie. Nu excludem posibilitatea ca interventiile antropice repetate si actiunea factorilor naturali (In acest loc a fost observata o importanta acumulare a solului aluvionar) sa nu fi modificat esential profilul sau initial. Credem ca In aceste conditii se impune realizarea unor prospectiuni fizice ce ar putea raspunde Intrebarilor puse de cercetarea zonelor de locuire aflate la vest de tell.
[pdf]
IstoricGalerie fotoRezultate
|